• #recerca i desenvolupament

Accessibilitat digital, una obligació per a tothom

L'accessibilitat digital és un tema candent en aquest moment, ja que a partir de juny del 2025 (és a dir, d'aquí a aproximadament un any) entrarà en vigor la Llei Europea d'Accessibilitat (EAA), una normativa que té com a objectiu millorar l'accessibilitat dels productes i serveis digitals per a les persones amb discapacitat. Per aquest motiu, és important preparar-se amb antelació.

Mattia Chimini
Mattia Chimini · 20 2024
En el món actual, l’accés equitatiu i inclusiu a la informació digital s’ha convertit en un dret fonamental.
Tanmateix, moltes persones amb discapacitat continuen trobant barreres per accedir als continguts en línia. N’hi ha prou a considerar que el 95% dels llocs web no són accessibles.
L’accessibilitat digital fa referència al disseny i desenvolupament de llocs web, aplicacions i continguts digitals que puguin ser utilitzats i compresos fàcilment per persones amb discapacitat. Això inclou persones amb problemes d’oïda, visió, mobilitat, cognició o altres tipus de discapacitat. No obstant això, en un sentit més ampli, l’accessibilitat digital ens afecta a tots, ja que una discapacitat pot ser permanent, però també temporal (com en cas de lesions) o estar relacionada amb situacions específiques en un moment determinat.
Sense una accessibilitat adequada, aquestes persones corren el risc de quedar excloses de la participació digital, limitant així el seu accés a la informació, l’educació, l’ocupació i la vida social.

 

L’accessibilitat digital avui

Actualment, la directiva de referència és la Web Accessibility Directive (WAD), que des del 2016 té com a objectiu fer que els llocs web i les aplicacions mòbils del sector públic siguin més accessibles i unificar els diferents estàndards a nivell de la UE.
La directiva estableix que totes les entitats públiques han de tenir llocs web i aplicacions accessibles. A més, han d’incloure una declaració d’accessibilitat per indicar quins elements no són plenament accessibles. També tenen l’obligació de disposar d’un mecanisme de retroalimentació, és a dir, un mètode accessible que permeti als usuaris amb discapacitat informar sobre problemes d’accessibilitat, i en cas de rebre una queixa, l’entitat ha d’actuar per solucionar el problema.
 

L’accessibilitat digital en el futur proper

A partir de juny de 2025, amb la introducció de la Llei Europea d’Accessibilitat (EAA), l’accessibilitat web serà una obligació per a tothom. La normativa estableix que tots els nous productes digitals introduïts al mercat (hardware, software, híbrids)) hauran de ser accessibles.
Només hi ha prevista una excepció per als productes que ja estan al mercat, els quals s’hauran d’adaptar a la normativa abans del mes de juny de 2030. No obstant això, és fonamental actuar amb antelació i no esperar a l’últim moment.
Tenim la responsabilitat i el deure de garantir l’accessibilitat dels serveis per als quals aquests productes han estat desenvolupats. (Per exemple, si un lloc web de reserves no és accessible, un usuari amb discapacitat podria sentir-se discriminat i demandar l’empresa per no haver proporcionat un servei accessible).
 

Llocs web accessibles

Desenvolupar llocs web accessibles significa seguir directrius específiques publicades pel W3C sota el nom de Pautes d’Accessibilitat per al Contingut Web (WCAG). L’última versió, WCAG 2.2, es va publicar el 5 d’octubre de 2023.
Aquestes pautes inclouen:
  • Principis fonamentals (els quatre pilars de l’accessibilitat web: perceptible, operable, comprensible i robust);
  • Directrius generals (13 directrius que estableixen els objectius bàsics per millorar l’accessibilitat del contingut web);
  • Criteris d’èxit verificables;
  • Tècniques recomanades i documentació sobre errors comuns.
Concretant, alguns exmples de directrius:
  1. Estructura lògica: Utilitzar etiquetes semàntiques adequades (com HTML5) per garantir una estructura clara i ordenada del contingut.
  2. Text alternatiu: Incloure descripcions per a les imatges, permetent que els usuaris amb discapacitat visual en puguin comprendre el contingut.
  3. Contrast: Assegurar un bon contrast entre el text i el fons per millorar la llegibilitat.
  4. Navegació intuïtiva: Implementar una estructura de navegació clara i coherent per facilitar la cerca d’informació.
  5. Contingut multimèdia accessible: Incloure subtítols als vídeos i descripcions d’àudio per a persones amb discapacitat auditiva.
  6. Teclat accessible: Garantir que totes les funcions del lloc es puguin utilitzar amb el teclat, per a persones que no poden fer servir un ratolí.

És important assenyalar que no existeixen eines o pluggin (com els anomenats Accessibility Overlays) que resolguin completament els problemes d’accessibilitat. Sempre cal fer una intervenció tècnica tant en el back-end com en el front-end i en la gestió del contingut per garantir l’accessibilitat.
A més, és imprescindible realitzar proves constants amb usuaris amb discapacitat, ja que les avaluacions automàtiques disponibles en línia només ofereixen una visió parcial del nivell d’accessibilitat.
 
El desenvolupament d’un lloc web accessible no acaba amb la seva entrega. En el cas de llocs autogestionables, com ara un e-commerce, és fonamental formar les persones que administren els continguts perquè segueixin les normes d’accessibilitat. Si no ho fan, el lloc web deixarà de complir amb els estàndards.
Com diu un dels principis fonamentals de l’accessibilitat: no n’hi ha prou que el lloc o l’aplicació siguin accessibles, també ho ha de ser el seu contingut.
 

Conclusions

L’equip de desenvolupadors de Glacom, juntament amb dissenyadors i creadors de contingut (ja que l’accessibilitat afecta totes les fases del desenvolupament), ha participat recentment en l’esdeveniment Accessibility Days, així com en diversos seminaris web preparatoris, per mantenir-se actualitzat sobre aquest tema i els canvis relacionats amb l’entrada en vigor de l’EAA.
Mantenir-se informat i implementar solucions accessibles no només és una obligació legal, sinó que també permet ampliar el públic, millorar l’experiència de l’usuari i promoure la inclusió.
En un món cada cop més digital, és fonamental garantir que totes les persones, independentment de les seves capacitats, puguin accedir i utilitzar els recursos en línia de manera autònoma i sense barreres.
Glacom ha decidit invertir en accessibilitat digital, comprometent-se activament per un futur més inclusiu i sostenible per a tothom.
 

Hem seleccionat alguns articles que et podrien interessar.

27/06/2024

  • #digital
27/11/2023

El mapa de l'empatia: eina fonamental per a la comunicació digital

Avui parlem d'una eina que és fonamental per a qualsevol estratègia de màrqueting i comunicació: el mapa de l'empatia. De què es tracta?

  • #digital
07/02/2024

  • #digital
🚀We are hiring!

We are hiring!

Glacom