Dit això, vaig decidir passar les darreres setmanes treballant amb el suport d’algunes eines d’intel·ligència artificial i, tot i que m’han ajudat a agilitzar la meva productivitat, encara no crec que ens puguin substituir.
Totes les IA que hem conegut i analitzat a Glacom estan pensades per augmentar, o millor dit, accelerar la productivitat. Les IA que veiem avui semblen ja projectar-nos cap a un futur on els androides robotitzats operen i caminen pel món juntament amb els humans, que s’han transformat en fyborgs y cyborgs, i on regna la ubicomp (computació ubiqua). I el processament de la informació? Ha estat completament integrat en objectes i activitats quotidianes.
Res de tot això. Com afirma l’expert en seguretat Bruce Schneier a Hacking AI, és diferent parlar d’IA especialitzada i d’IA general. La segona la veiem a les pel·lícules i és capaç de percebre, pensar i actuar de manera general i humana. Si fos més intel·ligent que l’ésser humà es diria “superintel·ligència artificial”, que combinada amb la robòtica donaria lloc als androides que, com a les pel·lícules, destruirien el gènere humà en una apocalíptica guerra mundial. Per als amants de “Jo, Robot”, encara no hi hem arribat, tingueu paciència!
ChatGPT, juntament amb les altres d’OpenAI, Sydney de Bing i Bard de Google, són IA especialitzades que estan ampliant les capacitats de generació de textos però encara estan molt lluny de la destrucció de la raça humana. Són plataformes que donen lloc a aplicacions meravelloses: proveu de buscar a Google amb site:.ai*... entre elles, una presentadora de notícies a Kuwait: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-65238950.
Fins i tot Wired es pregunta si la famosa ChatGPT és realment intel·ligent o si només és un miratge: aqui l'enllaç a l'article. De fet, amb els milions d’empreses que utilitzen les llibreries d’OpenAI, sembla més una operació d’extracció d’excedent conductual.
Segons el Sr. Bruce, les IA semblen una acció de hacking cap a les persones. Literalment, aquests programes intel·ligents han piratejat la nostra confiança. El veritable problema és que aquestes eines estan en mans d’un grapat de persones i, com afirma Shoshana Zuboff (El Capitalisme de la Vigilància), per existir necessiten l’excedent conductual, és a dir, les nostres experiències en temps real.
Quan optar per un software i quan per la intel·ligència artificial? La diferència és fonamentalment aquesta: un software et calcula el camí més ràpid, mentre que una IA troba la millor ruta segons les teves tries i preferències, però sobretot, segons les experiències personals i col·lectives.
Per tant, no crec que assistim al final dels llocs de feina, però en un món occidental basat en la innovació, qui no abraci aquests sistemes quedarà fora del mercat. Qui faci servir les IA podrà accelerar, fer la mateixa feina en menys temps i fins i tot millorar-la. Qui no les utilitzi es tornarà obsolet i costós.
Però vegem algunes aplicacions pràctiques.
En l’àmbit de la comunicació:
A. Generar imatges per a un catàleg a partir d’una imatge: https://labs.openai.com/ imágenes ChatGPT;B. Generació de textos: https://chat.openai.com/auth/login (deshabilitat ara a Itàlia però actiu amb VPN des d’altres països);
C. Correcció i traducció amb DeepL AI.
- Dialogflow de Google per a assistència en línia via xat de text i àudio
- Mapes i navegació
- Detecció i reconeixement facial
- Algoritmes de cerca i recomanació
- Assistents digitals (agent virtual de reserves de viatges)
I la teva empresa, com creus que podria millorar amb l’IA? Acelera el desenvolupament de la teva empresa. Posa’t en contacte amb un dels nostres consultors comercials. Estudiarem un pla per accelerar el creixement de la teva empresa.